Sisävalaistus

Kuva Sisko VuorenmaaHuoneen sisustuksen värit ja ikkunapintojen määrä vaikuttavat huonetilan valaistukseen. Lisäksi ohjausjärjestelmällä valaistuksen voi mukauttaa eri tilanteisiin.

Sekä liian hämärä että liian kirkas valo haittaavat värien ja yksityiskohtien näkemistä. Epäsuoralla valaistuksella voi välttää liian kirkasta valoa ja voimakkaita heijastuksia.

Värit toistuvat parhaiten silloin, kun keinovalo muistuttaa eniten luonnonvaloa. Vaaleat värit heijastavat ja korostavat valoa, kun taas tummat imevät sitä itseensä.

Hyvin suunnitellulla sisustusvalaistuksella voidaan tuoda esille huoneen tyyliä ja korostaa yksityiskohtia. Myös huoneen mittasuhteita voidaan muuttaa valon ominaisuuksien avulla. Korkeaa tilaa voi madaltaa sijoittamalla valaisimet mahdollisimman alas ja pienen tilan vaikutelmaa voi suurentaa suuntaamalla valaisimet ylöspäin.

Ilmettä sisustukseen saadaan, kun valaistaan esimerkiksi lasivitriinejä, stereokaappeja ja kirjahyllyjä pienillä valaisimilla, jotka on asennettu hyllytasojen yläpuolelle valaisemaan tavaroita hyllyillä.

Sähkökalusteetkin ovat osa kodin sisustusta. Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa vertailla erilaisia valaistuksen kytkin- ja himmenninratkaisuja. Kotona voi olla useita kytkimiä muuallakin kuin oven pielessä. Niistä valaistusta voidaan ohjata joustavasti eri paikoista. Nykyiset kytkimet ovat tyylikkäitä ja yhteensopivia sähkö-, tele- ja antennipistorasioiden kanssa.

Ohjausjärjestelmillä joustavuutta

Ohjausjärjestelmät mahdollistavat valaistuksen mukauttamisen eri tilanteisiin ja vaikuttavat niiden toimivuuteen. Vaihtoehtoina ovat himmentimet, liike- ja läsnäolotunnistimet, hämärä- ja kellokytkimet, kauko-ohjausjärjestelmät sekä ennalta ohjelmoidut älykkäät järjestelmät. Nämä ovat usein käteviä ja auttavat myös säästämään energiaa.

Liiketunnistimen avulla huolehditaan siitä, että valaisimet syttyvät automaattisesti, kun joku tulee valvonta-alueelle ja sammuvat säädetyn ajan kuluttua. Liiketunnistimen lisäksi voidaan niin ulkona kuin sisälläkin ohjaukseen yhdistää hämäräkytkin, joka estää valoa turhaan syttymästä päivällä.

Valaistuksen ohjaus on usein myös osana kodinohjausjärjestelmää (kuva Antti Kalliomäki).Automaattista ohjausta voidaan hyödyntää esimerkiksi, kun ollaan poissa kotoa pitkiä aikoja ja halutaan antaa vaikutelma, että talo näyttäisi asutulta. Tällöin voidaan määritellä valaistus syttymään tai sammumaan säännöllisesti tai epäsäännöllisesti eri aikoina.

Vakiovalosäädön avulla valaistus reagoi luonnonvalon määrään ja pitää sisällä valaistustason vakiona riippumatta auringon asennosta ja pilvisyydestä.

Langaton infrapunaohjaus tarjoaa hyvän ratkaisun silloin, kun valaistusta halutaan säätää etäältä tv:n kaukosäätimen tavoin. Infrapunaohjaus ei vaadi johdotuksia, mikä takaa helpon muunneltavuuden valaistuksen ohjauksessa.